5.8.1 Saksgang i kulturminneforvaltningen
Planforslag skal sendes til kulturminnemyndigheten for uttalelse, jfr. undersøkelsesplikten i kulturminneloven (kml) § 9. Undersøkelsesplikten er knyttet til at kulturminneforvaltningen får gi uttalelse/fråsegn
- Tiltakshavers/planleggers undersøkelsesplikt er oppfylt når planen er sendt på høring til kulturminnemyndigheten. Kulturminnemyndigheten gir uttalelse innen fristen, og varsler da utvidet høringsfrist dersom det skal utføres arkeologiske registreringer (3 mnd.).
- Kulturminneinteressene skal avklares i løpet av planprosessen. Vernehensyn ivaretas gjennom hensynsone c eller d (automatisk fredede kulturminner) med bestemmelser om vern av kulturminner (alene eller i kombinasjon med andre formål).
- Arkeologiske undersøkelser, dersom det blir gitt dispensasjon, blir utført i tråd med vilkårene i reguleringsbestemmelsene etter at reguleringsplanen er vedtatt.
- Omfanget på eventuelle arkeologiske utgravinger vedtas av Riksantikvaren (RA) etter tilrådning fra gjeldene landsdelsmuseum.
- I utgangspunktet er plikten til undersøkelser oppfylt når planen er oversendt kulturminnemyndigheten, uavhengig om det blir vurdert som nødvendig med undersøkelser etter §9 eller ikke .
Spesifisering av ytelse
Denne funksjonen er ikke tilgjengelig i Hoved-AY, kun egendefinerte AY'er.
- Funn ved arkeologiske undersøkelser/utgravinger kan innebære at planen må trekkes eller omarbeides. Kulturminneloven skiller ikke mellom områderegulering og detaljregulering slik som i PBL, men opererer bare med begrepet reguleringsplan. Den kommer derfor også til anvendelse på områdeplaner.
- Se kulturminneloven §9